onsdag 5 augusti 2009

Seitan (enkel version) - första försöket

Seitan är, precis som sojaprodukter, ett alternativ till kött. Grunden i seitan är vetegluten och vatten. Vi ska dela med oss av hur vi gjorde och vad vi gjorde för fel.

Seitan
10 dl vetemjöl special
3½ -4 dl vatten

Knåda ihop mjölet med vattnet. Börja med 1 dl vatten och knåda igenom deciliter för deciliter. Satsa på att ha i 3½ dl vatten, men blir det för torrt så ta lite till. Se till så att det blir en jämn och fin deg och lägg den sedan i kallt vatten och låt stå i 2 timmar. (Fortsättning längre ned)


Ta upp degen ut vattnet. Knåda den under varmt vatten i ca 10 minuter för att få fram all gluten. Degen är klar när den när den har ändrat färg och är trådig. Se till att det inte är vita klumpar kvar (var noga, det var inte vi)!Vill du forma din seitan ska du göra det nu. Gör bollar, korvar eller låt den vara som den är. Koka sedan i vatten i en timme. Vi kryddade vattnet med soja, rökarom och andra kryddor, men vi rekommenderar nu att koka utan kryddor och istället lägga det i marinad efter.Nu är det dags att tillaga. Lägg den i en marinad med t.ex. soja, rökarom och grönsaksbuljong och låt det stå i ungefär en timme (har du en klump, så skär upp "biffskivor" i förväg och lägg i marinaden). Sedan är det upp till dig om du vill steka eller ha den i ugnen. Vi ugnsbakade vår "klump" och som ni ser är det vita klumpar kvar. Det är på grund av att vi inte var så noga med varmvattensköljningen. Servera med vad du vill!


3 kommentarer:

 1. Hej Robin och Emma det ser väldigt gott ut. Fint upplägg. Muskat

  SvaraRadera
 2. <3 seitan
  Skulle göra det oftare ifall det inte stökade ner köket så mycket. Degar tycker inte om mig, så efter varje gång jag gjort det så har jag mjöl och degrester överallt. :P

  SvaraRadera
 3. Den ser inte riktigt färdigtvättad ut. Testa att köra det sista i en finhålig sil, det har jag alltid gjort. Då håller den lättare ihop.

  SvaraRadera