måndag 10 augusti 2009

Glada djuren

Några av er kanske vet att vi tillsammans med några vänner har startat en djurrättsgrupp här i Västerås. Nu har vi fixat en länk till den här på sidan, och annars kan du klicka här. Där finns bl.a. recept, fast mest matrecept. Dessutom finns det tävlingar och lite allt möjligt. Håll till godo!

söndag 9 augusti 2009

Vegan Powerbars!

Dessa powerbars innehåller både protein och saftiga fettsyror. Bara att pumpa!

Vegan powerbars (10 st)
3 dl havregryn
2 dl valnötter
1 dl sojaproteinpulver
½ dl krossade linfrön
½ dl gojibär
1 dl jordnötssmör
1 dl sirap (vi använde dadelsirap)
25 g veg margarin

Blanda havregryn, valnötter, proteinpulver, krossade linfrön och gojibär i en matberedare tills allt är sönderhackat. Värm sakta jordnötssmör, sirap och margarin i en kastrull tills det blir varmt och mer lätthanterligt. Blanda torrblandningen med jordnötsblandningen i en bunke tills det blir som en deg - börja med en bra slev och övergå till att knåda med händerna. Platta ut degen på ett smörpapper som ligger på t.ex. en bricka. Gör en stor fyrkant som är 1½ - 2 cm hög. Ställ i in kylskåpet i någon timme. Ta ut och skär upp i bitar.

onsdag 5 augusti 2009

Seitan (enkel version) - första försöket

Seitan är, precis som sojaprodukter, ett alternativ till kött. Grunden i seitan är vetegluten och vatten. Vi ska dela med oss av hur vi gjorde och vad vi gjorde för fel.

Seitan
10 dl vetemjöl special
3½ -4 dl vatten

Knåda ihop mjölet med vattnet. Börja med 1 dl vatten och knåda igenom deciliter för deciliter. Satsa på att ha i 3½ dl vatten, men blir det för torrt så ta lite till. Se till så att det blir en jämn och fin deg och lägg den sedan i kallt vatten och låt stå i 2 timmar. (Fortsättning längre ned)


Ta upp degen ut vattnet. Knåda den under varmt vatten i ca 10 minuter för att få fram all gluten. Degen är klar när den när den har ändrat färg och är trådig. Se till att det inte är vita klumpar kvar (var noga, det var inte vi)!



Vill du forma din seitan ska du göra det nu. Gör bollar, korvar eller låt den vara som den är. Koka sedan i vatten i en timme. Vi kryddade vattnet med soja, rökarom och andra kryddor, men vi rekommenderar nu att koka utan kryddor och istället lägga det i marinad efter.



Nu är det dags att tillaga. Lägg den i en marinad med t.ex. soja, rökarom och grönsaksbuljong och låt det stå i ungefär en timme (har du en klump, så skär upp "biffskivor" i förväg och lägg i marinaden). Sedan är det upp till dig om du vill steka eller ha den i ugnen. Vi ugnsbakade vår "klump" och som ni ser är det vita klumpar kvar. Det är på grund av att vi inte var så noga med varmvattensköljningen. Servera med vad du vill!


tisdag 4 augusti 2009

Artikeln!

Artikeln verkar inte komma upp på vlt.se så vi slänger upp en högupplöst bild istället som ni kan smaska på. Klicka här!

Vissa saker kanske inte stämmer fullt ut, men annars en bra artikel!

Hallonpaj med limesås

Smuldegspaj med hallon:
100 g margarin
2 msk socker
1 tsk vanillinsocker (eller ½ tsk vaniljpulver)
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
1 krm salt
300 g hallon

Blanda allt utom hallonen försiktigt med fingertopparna tills det blir smuligt. Smörj en ugnssäker pajform och häll i hallonen. Sockra hallonen lätt och strö därefter över smuldegen. Grädda i ugnen på 225°c i ca 20 minuter.

Limesås:
3 msk socker
Rivet skal från 2 lime
Saft från 2 lime
1 dl vatten
½ msk maizena (en hel om du vill ha det lika krämigt som på bilden)
1 tsk vanillinsocker (eller ½ tsk vaniljpulver)

Blanda vattnet med maizenamjölet och koka upp det i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna tills konsistensen börjar bli lite krämig. Låt svalna innan servering.

Inte den bästa bilden men det var gott!

söndag 2 augusti 2009

Publicitet!

Precis när vi kom hem från Emmabodafestivalen möttes vi av föräldrar som viftade med lördagens lokaltidning. De var helt uppe i varv över reportaget om vår blogg. Det var en helsida med mysig text som fick en att bli varm i kroppen. Vi försökte hitta artikeln på vlt.se men fann inget. Förhoppningsvis kommer den upp imorgon!

Nej, nu är det dags för en tupplur... Det är jobbigt att komma hem från festival!

En slarvig bild på artikeln

En jättecharmig bildhälsning från oss och Sture Allén från Svenska Akademien!