torsdag 14 maj 2009

Vegomässan #3

Äntligen kommer recepten på tårtorna vi serverade på Vegomässan!

Citrontårta med vit chokladmousse
Moussen:
60 g vit choklad (gjord på rismjölk)
ca ¼ dl sojamjölk
1½ dl soja/havrevispgrädde
ca ¼ dl citronsaft

Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad. Koka upp mjölk och citronsaft. Häll chokladen i mjölkblandningen och blanda till en slät kräm. Vispa grädden till fast skum och blanda den med den avsvalnade chokladkrämen till en slät mousse. Häll i avlång form och låt stelna i kylskåp i minst två timmar.

Kakan:
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 msk pressad citronsaft
1 msk rivet citronskal
2 msk olja

Blanda socker med sojamjölken, oljan, citronsaften och citronskalet. Ha i mjölet, vanillinsockret, bakpulvret och bikarbonaten och blanda till en jämn och fin smet. Häll i smeten i en smörjd och bröad rund form med avtagbara kanter och grädda mitt i ugnen på 175°c i 35-40 minuter.

Medan kakan står i ugnen kan du börja med smörkrämen. Smält 50 g margarin i en kastrull och lägg 50 g osmält margarin i en bunke. Häll det smälta smöret över den osmälta och blanda till en jämn gegga. I med 2 dl florsocker och 2 tsk vannilinsocker (eventuellt lite karamellfärg eller naturliga färgämnen om du vill ha en rolig färg) och rör om.

Nu får du klura lite själv hur du vill garnera den med krämerna du har gjort!

Chokladtårta med chokladsmörkräm
Tårtan:
100 g smält margarin
100 g mörk choklad
2 dl socker
2 dl sojamjölk
2 dl vetemjöl
1 msk maizenamjöl
1 tsk vanillinsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 msk kakao

Smält margarinet. Dra bort från plattan och bryt i chokladen. Rör till en slät smet. Blanda socker och sojamjölk i en bunke. Häll sedan i chokladen. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blända väl. Häll upp i en smörjd och bröad form och grädda mitt i ugnen på 175°c i 27-28 minuter.

Chokladsmörkrämen:
25 g rumstempererat margarin
25 g smält mörk choklad
1 dl florsocker
½ tsk vanillinsocker

Blanda den smälta chokladen med margarinet. Tillsätt sedan florsocker och vanillinsocker. Bred ut det över den avsvalnade chokladkakan. Pudra med florsocker ovanpå om du vill!

Träsktårtan får vara vår lilla hemlighet och punchkakan kommer upp senare idag. Hoppas det går bra med bakandet och kärleksspridandet! Vi syns!

2 kommentarer:

  1. Gah, man börjar ju dregla, hehe! Smask! ;) Och folk tror att man inte kan göra bra bakverk på veganskt vis.

    SvaraRadera
  2. Åh, tack så mycket! Jag åt av era tårtor på mässan och de var helt underbara!

    SvaraRadera