lördag 25 april 2009

Tårtan

Idag bestämde vi oss för att baka en tårta. Vi har inte hunnit smaka tårtan än, men vi hoppas att den är god! Här är receptet:

Citrontårta med chokladmousse
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 dl sojamjölk
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 msk citronsaft
1 msk rivet citronskal
2 msk olja

Blanda ihop socker och de blöta ingredienserna. Häll i resten, blanda väl. Häll sedan smeten i en smörjd och bröad form. Låt stå i ugnen i 35-40 minuter på 175°.

Glasyr/mousse
60 g choklad (mörk eller vit choklad spelar ingen roll, ta det du föredrar)
ca ¼ dl sojamjölk
1½ dl soja/havrevispgrädde
ca ¼ dl citronsaft

Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad. Koka upp mjölken och citronsaft. Tag bort från plattan och blanda ner den smälta chokladen. Rör till en slät kräm. Vispa grädden till fast skum och blanda den med den avsvalnade chokladkrämen till en slät mousse. Häll ner i en avlång form och ställ in i kylen i minst 2 h.

Smörkräm
Se recept nedan, tag dock bort chilipulvret/kanelen.


8 kommentarer:

  1. kan ni inte testa nåt med polkagrisar?!

    SvaraRadera
  2. Jorå. Varför inte, liksom?

    SvaraRadera
  3. Citron. Choklad. Mousse. Det är ju så att man blir alldeles knäsvag. Tårtan ser bloomin' brilliant ut!

    Tack för kommentaren!
    Levain är en alldeles särskilt intressant historia. Det man börjar med är att sätta en vildjäst, som består av torkad frukt av något slag, vatten och lite socker/ sirap (http://aiedail.blogg.se/2009/april/vildjast.html). Blandningen får stå i några dagar, jäsa och ha det bra, tills den börjar lukta likör och bubbla. Då silas frukten av, och den vätska som återstår är själva vildjästen. När man sedan ska göra levain matar man lite vildjäst med vatten och vetemjöl tre gånger under tre dagar, och vad man tillslut får är en bubblande härlig levain. Kortfattat kan man säga att levain är en sorts surdeg av fransk tappning. Den utgör samma syfte som en vanlig surdeg, det vill säga att ge degen hävningskraft och god, fyllig arom.
    Även om det tar sin tid att göra levain är det inte alls krångligt, även om det kan låta så i början. Prova! Baka! Ät!
    Det är värt varenda minut.

    SvaraRadera
  4. hej robin, sthlm saknar dig!
    va synd att vi inte visste att du var och hälsade på då skulle vi kunnat ha kalas. hoppas vi ses snart! kram /ida magnus.

    SvaraRadera
  5. Hej ida och magnus!
    Vi var bara i sthlm för en snabb visit på Goodstore. Vi behövde handla lite inför vegomässan! Kommer ni inte dit då? Nu när sommaren är här så kommer jag nog besöka sthlm oftare också :)

    SvaraRadera
  6. har ni tagit bilden? :)

    SvaraRadera
  7. Ja, det är vi som har tagit bilden.

    SvaraRadera
  8. Nu hoppas jag att den smakade bra för håller på att göra den till folket på min praktik nu :)

    SvaraRadera