söndag 23 maj 2010

Det bästa tårtreceptet!

Efter en lång tids uppehåll på bloggen har vi klurat fram det bästa veganska tårtreceptet! Här kommer recept på både vanilj och chokladtårta:

Vaniljsockerkaka till tårta
2 dl socker
3/4 dl olja
1 dl sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt (yofu)
½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

Blanda socker, olja sojamjölk, yofu, vinäger och salt i en bunke. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Blanda till en jämn och fin smet, häll upp i en smord form och grädda på 175°C i ca. 30 minuter (kolla med en sticka när kakan har börjat fått lite färg på toppen. Den ska vara "nästan kladdig" när den är klar).

Chokladsockerkaka till tårta
2 dl socker
3/4 dl olja
1 dl sojamjölk
1½ dl naturell sojayoghurt (yofu)
½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao

Blanda socker, olja sojamjölk, yofu, vinäger och salt i en bunke. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker och kakao. Blanda till en jämn och fin smet, häll upp i en smord form och grädda på 175°C i ca. 30 minuter (kolla med en sticka när kakan har börjat fått lite färg på toppen. Den ska vara "nästan kladdig" när den är klar).

Receptet till chokladsockerkakan användes i denna magnifika tårta!

11 kommentarer:

 1. Sjukt fin! Verkar riktigt god också, choklad in my heart.

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker tårta!!

  Muskat

  SvaraRadera
 3. Hej

  Tack för en fin blogg. En fråga bara hur får man tårtor att bli så höga? Är det special formar?

  Tacksam

  SvaraRadera
 4. Hej "Anonym". Vi använder oss ofta av en ganska liten form som är 15 cm i diameter. När vi vill göra höga tårtor som den på bilden gör vi två sockerkakor och ställer dem uppepå varandra.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. ...värt att nämna är att vi skär av den runda toppen så att det blir rakt. På så sätt är de lättare (och finare) att stapla!

  SvaraRadera
 6. Ser urgott ut. Vad är syftet med vinägern?

  SvaraRadera
 7. Jag undrar vad ni använder för färger dvs. märke på pastafärger eller karamellfärger? För nästan alla innehåller någon sorts animalskt fett, vilket jag inte vill ha. Vet inte vad jag ska välja för produkt när det gäller pastafärger? Speciellt när det kommer till den röda färgen där alla har ett animaliskt e-nr eller vad man nu heter.

  SvaraRadera
 8. Hej! Hatar att vara neggig här, er tårta är verkligen skitsnygg. Jag har försökt använda ert recept på chokladkakan till en (liten) bröllopstårta idag, men med katastrofalt resultat. Efter en dryg halvtimme i ugnen tog jag ut kakan, som såg fin ut. Den verkade inte särskilt kladdig alls när jag testade med provsticka. Men när jag stjälpte upp den på ett fat visade det sig att det bara var det allra yttersta som var färdiggräddat - hela mittenpartiet (största majoriteten av kakan) var totalt gegg. Provade igen men med mycket längre tid i ugnen - ungefär lika katastrofalt resultat. Lyckades bygga ihop några bottnar av det som blev ordentligt gräddat, men det räckte bara till en tårta istället för till de två jag hade planerat att göra. Jag vet inte vad som gick snett. Receptet följde jag ordentligt, så antingen är det min ugn som är trasig eller så är det ett konstigt recept. Tyvärr. :/

  SvaraRadera
 9. Provade vaniljbottenreceptet igår, gick fint! Supergod tårta och inga problem med att den smular sönder när man skär upp kakan i bottnar. :D Rekommenderar!

  SvaraRadera
 10. Jag provade chokladsockerkakan och fick två fina tårtbottnar. Jag hade inne den lite kortare tid än 30 minuter och den blev perfekt! Väntade tills den svalnat med att stjälpa upp den och dela den. Tack för receptet!

  SvaraRadera
 11. En liten fråga som jag ofta har när jag läser olika recept, där står ofta "Olja" men vad menas med det? Är det valfri olja eller är det Raps/Oliv/Motor/Mat-olja? :)

  SvaraRadera